Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος και χειροτονία νέου ιεροδιακόνου

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μέσα σε ένα κλίμα βαθύτατης εκκλησιαστικής κατάνυξης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, το οποίο, συν τοις άλλοις, δημιούργησε με την ψαλμωδία της η εξαίρετη βυζαντινή χορωδία «Τρίκκης Μελωδοί», υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου, εόρτασε και πανηγύρισε και αυτή τη χρονιά η παλαίφατος και ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων, που
βρίσκεται στον όμορφο και δασοσκέπαστο Πάρνωνα, στο νομό Λακωνίας.
111_4020111_4030111_4032111_4056
Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο Δικαίος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά και προηγούμενος της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων, Αρχιμ. π. Πάμφιλος, παίρνοντας αφορμή από το ανάργυρον της ζωής των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων, ομίλησε επικαίρως για την ηθικοκοινωνική και οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, επειδή είμαστε κοινωνία με καρδιά «οικονομική» και όχι αγαπητική, αφού ο σημερινός άνθρωπος, ασχολείται νυχθημερόν μόνο με ό,τι σχετίζεται με τα οικονομικά του και την υλική επίγεια ζωή του, έχοντας ταυτόχρονα παραμελήσει την πνευματική του ζωή αλλά και την αγαπητική του σχέση τόσο με το Θεό, όσο και με το συνάνθρωπό του.

111_4059

111_4086111_4087111_4095

Στη σύντομη ομιλία του, ο νέος ιεροδιάκονος της Εκκλησίας μας, αφού τόνισε πως αισθάνεται συντετριμμένος μπροστά στη μεγάλη δωρεά που του χαρίζει ο Θεός, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τόσο τον σεπτό ποιμενάρχη μας, όσο και τον πνευματικό του πατέρα Αρχιμ. π, Πάμφιλο, καθώς βέβαια και τον καθηγούμενο της Ιερά Μονής των Αγίων Αναργύρων Αρχιμ. π. Πορφύριο μαζί με τους συν-αγωνιστές του στη μοναχική ζωή, αδελφούς της Ιεράς Μονής, αλλά και τους γονείς, τον αδελφό, τους συγγενείς και τους φίλους, για την αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη τους προς το πρόσωπό του.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ Ευστάθιος, αφού αναφέρθηκε στον σημαντικότατο πνευματικό αγώνα που επιτελούν οι μοναχοί μας μέσα σε αυτόν τον απατηλό και υλικό αιώνα που ζούμε, τόνισε το ήθος του π. Προδρόμου, του λαού αναφωνούντος το Άξιος στον νέο ιεροδιάκονο και αδελφό της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων.


111_4112111_4146111_4149
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η ευχή των κολλύβων προς τιμήν των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ μετά το πέρας της πνευματικής τραπέζης, ακολούθησε η παράθεση γεύματος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος, Αρχιμ. π. Πορφύριος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τόσο τον τοπικό μας Ιεράρχη όσο και όλους εκείνος που εκφράζουν ανύστακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την Ιεράς Μονή.

111_4167111_4171111_4175
Στο γεύμα παρακάθισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος μαζί με τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελλογιμώτατος καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαΐδης, οι άρχοντες του τόπου μας, τα μέλη της Βυζαντινής χορωδίας «Τρίκκης Μελωδοί», καθώς και φίλοι προσκυνητές της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον εσπερινό τέλεσαν ο Δικαίος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά και προηγούμενος της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος Αρχιμ. π. Πάμφιλος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσσού Αρχιμ. π. Χρυσόστομος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βρεσθένων και Καστορίου και εφημέριος Κλαδά Πρωτ. π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, καθώς και ο εφημέριος Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, εκτός των παραπάνω, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος Αρχιμ. π. Πορφύριος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης Αρχιμ. π. Εφραίμ, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης Αρχιμ. π. Θεόφιλος, ο Πρωτ. π. Χρήστος Τσαγκαρούλης, ο εφημέριος Βασσαρά π. Ανάργυρος Γαλάνης, ο εφημέριος Γκοριτσάς π. Παναγιώτης Κυριακούλιας, καθώς και ο ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Κωνσταντίνος Σκάλτσας.



Video εορτής και χειροτονίας: Ελλάδα TV.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Ι.Μ.Μον.& Σπάρτης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...