Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Εκοιμήθη ο Κτίτωρ του μοναδικού στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα των παλαιοχριστιανικών βασιλικών, Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ξυλοκάστρου π. Νίκων Κοτσοβόλης

Την 19ην Ιουλίου ε.ε. εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιμ. κυρός Νίκων Κοτσόβολης, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου.
Ο π. Νίκων χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1946 από τον Μητροπολίτη Κορίνθου Μιχαήλ και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Προκόπιο το έτος 1952.

Διορίσθηκε εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Ξυλοκάστρου και μετά την σύσταση της ενορίας «Παναγίας Φανερωμένης» εφημέριος αυτής.



Ήταν δραστήριος Κληρικός και επί μία εξηκονταπενταετία διακόνησε ευόρκως, την Εκκλησία του Χριστού, καταλείποντας φήμη άοκνου και ανύστακτου Εφημερίου, ο οποίος μέχρι της τελευτής του αναλώθηκε στην διακονία.

Ανοικοδόμησε εξ υπαρχής το μοναδικό μνημείο της Παναγίας της Φανερωμένης Ξυλοκάστρου κατά τα πρότυπα των Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών, το «κόσμημα των κοσμημάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον επικήδειο λόγο, που εξεφώνησε, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας. Κόσμησε τον Ι. Ναό του Αγ. Γερασίμου, ανοικοδόμησε τα παρεκκλήσια των Αγ. Φανουρίου, Αγ. Παρασκευής και τον Νεκροταφειακό Ι. Ναό του Αγ. Νίκωνος στο Ξυλόκαστρο ως και τον υπαίθριο μεγαλοπρεπή Ι. Ναό της Αναλήψεως του Χριστού παραπλεύρως της Βασιλικής της Παναγίας της Φανερωμένης. Έργα μεγαλότολμα, που για να ολοκληρωθούν απαιτούνται κόποι και θυσίες και στα οποία η Ι. Μητρόπολη μας προτίθεται να βοηθήσει με τις σύντονες οδηγίες, συμβουλές και κατευθύνσεις του Σεβ. Μητροπολίτου μας και όχι μόνο.





Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης, την επομένη του θανάτου του, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου με την συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας ως και άλλων Ι. Μητροπόλεων αλλά και πλήθος Λαού, που με τις προσευχές τους συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον ακούραστο εργάτη της Παναγίας της Φανερωμένης μακαριστό παπα – Νίκωνα.

Λόγους εξεφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο Πανοσ. Αρχιμ. και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας κ. Αγάπιος Δρίτσας, η κ. Σμυρνιώτη, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξυλοκάστρου και του Οικολογικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, ο κ. Πρωτοπαππάς, Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξυλοκάστρου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και ο αδελφός του εκλιπόντος κ. Στυλιανός Κοτσόβολης, που ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη μας για την βοήθεια και την συμπαράσταση κατά την διάρκεια της δοκιμασίας, ένεκα της ασθένειας, των αδελφού του παπα - Νίκωνα. Είθε ο Θεός ν᾿ αναπαύει την ψυχή του ακούραστου Λεῒτη «εν χώρα ζώντων, εν τη γή των πραέων», όπου επισκοπεί το ανέσπερο Φώς Του και να αναδείξει αντάξιο διάδοχό του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...