Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Διήμερο Ψαλτικής Τέχνης στο Βόλο - Τιμήθηκε ο Καθηγητής Γρηγόριος Στάθης

Με  μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε στο Βόλο το διήμερο εκδηλώσεων (17-18/2) αφιερωμένων στην Ψαλτική Τέχνη, με τιμώμενο πρόσωπο τον Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη. H καρδιά της Βυζαντινής Μουσικολογίας χτύπησε στο Βόλο! Κατά τις εκδηλώσεις του διημέρου έλαβε χώρα μία μοναδική σύμπραξη τριών Βυζαντινών Χορωδιών, Επιστημονικό Μουσικολογικό Συμπόσιο για την Ψαλτική Τέχνη και Ψαλτική εκδήλωση, αφιερωμένη στο ποιητικό και μελοποιητικό έργο του Καθηγητή. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», ενώ εμπνευστές και συντονιστές τους ήταν οι συντοπίτες μας και διδάκτορες Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης και κ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.


Την Παρασκευή 17/2, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο μία μοναδική συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, με τον Καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη να παρουσιάζει τη Δραματουργία της «Κλίμακος των Αρετών» του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, με τρεις χορούς ψαλτών: τους «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» (Αθήνα), με χοράρχες τους Αχιλλέα Χαλδαιάκη και Γρηγόριο Στάθη, τους «Τρίκκης Μελωδούς» (Τρίκαλα), με χοράρχη τον Δημήτριο Μπαλαγεώργο και τους «Θεσσαλονικείς Υμνωδούς» (Θεσσαλονίκη) με χοράρχη τον Ιωάννη Λιάκο. Την καλοφωνία του έργου ερμήνευσαν ενωμένοι και οι τρεις χοροί, υπό την χοραρχία του Γρηγορίου Στάθη.
Πριν από τη συναυλία, ο κ. Γρηγόριος Στάθης έδωσε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Η δραματουργία και μελοποίηση της Κλίμακας του Ιωάννου Σιναΐτου και νοερή αναγωγή στην έρημο του Σινά». Ο καθηγητής ταξίδεψε νοερά το κοινό, μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο, στο Όρος Σινά, στα μέρη όπου ασκήτεψε ο Άγιος Ιωάννης «της Κλίμακος», ενώ με το γλαφυρό του λόγο, ανέπτυξε το νόημα του κειμένου της Κλίμακος και τη μεγάλη σημασία του όχι μόνο για την ασκητική πνευματική ζωή, αλλά και για τον καθημερινό πνευματικό αγώνα των πιστών.
Μετά την μουσική εκδήλωση, ακολούθησε τελετή βράβευσης του Καθηγητού Γρηγορίου Στάθη από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την επιστημονική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη καθώς και επευλογητική Ομιλία και Επίδοση Τιμητικής Διάκρισης στον Καθηγητή από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο.
Το Σάββατο 18/2, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλίας», πραγματοποιήθηκε το Β΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Ψαλτικής Τέχνης με θέμα «Επιτεύγματα και προοπτικές στην Έρευνα και Μελέτη της Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης», με εισηγητές καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Η Α΄ συνεδρία  είχε ως βασικό θεματικό άξονα την «Καταγραφή και μελέτη της Ψαλτικής Παραδόσεως» και εισηγητές τους : Φλώρα Κρητικού, Εμμανουήλ Γιαννόπουλο, Αχιλλέα Χαλδαιάκη, Κωστή Δρυγιαννάκη και Θωμά Αποστολόπουλο. Η Β΄ συνεδρία είχε ως βασικό θεματικό άξονα την «Προβολή και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης», με εισηγητές τους: Γρηγόριο Αναστασίου, Σέβη Μαζέρα, Δημήτρη Μπαλαγεώργο, π. Σπυρίδωνα Αντωνίου και Γρηγόριο Στάθη.


Το απόγευμα της ίδια ημέρας, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε ψαλτική εκδήλωση με τίτλο «Τιμή προς τον Διδάσκαλον». Κατά την έναρξη της εκδήλωσης και σύμφωνα με το καταστατικό της οργανωτικής επιτροπής, διαβάστηκαν τα πορίσματα του Συμποσίου, από τους δρ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη και δρ. Σέβη Μαζέρα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η εισήγηση του επόμενου ομιλητή δρ. Γρηγορίου Αναστασίου με θέμα «ο Ποιητής Γρηγόριος Στάθης». Η εισήγηση στάθηκε η αφορμή να αποκαλυφθεί στο ευρύ κοινό, μία άλλη ιδιότητα του Καθηγητή, αυτή του ποιητή. Έκπληξη της βραδιάς, ήταν η εκτέλεση μελοποιημένης ποίησης που συντέθηκε ειδικά για την περίσταση. Ακούστηκαν το «Πάρε με θάλασσα» (από την ποιητική συλλογή «Ερωτικός Λόγος» - Στίχοι Γρ. Στάθη, Μουσική: Κ. Καραγκούνη) με τον Βασίλη Αγροκώστα στη φωνή και την λύρα. Η Σέβη Μαζέρα μελοποίησε και ενορχήστρωσε δύο ποιήματα από την ποιητική συλλογή του καθηγητή «Μπαλάντες του φυλακισμένου», το «Τίποτα πια» και το «Απόψε πάλι», το οποίο εκτέλεσε το Μουσικό Σύνολο ΙΑΜΒΟΣ. Με μεγάλη συγκίνηση στο τέλος ο ίδιος ο καθηγητής απήγγειλε στίχους του από τον «Ερωτικό Λόγο».
Η επόμενη και τελευταία εισήγηση της βραδιάς, με τίτλο «ο Μελοποιός Γρηγόριος Στάθης», έγινε από τον δρ. Ιωάννη Λιάκο, ο οποίος αποκάλυψε στο κοινό το μεγάλο και πολύ σπουδαίο συνθετικό  έργο του καθηγητή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρεμβαλλόταν ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, με χοράρχη τον Κυριαζή Νικολέρη, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος έψαλλε μελοποιήματα του Καθηγητή Γρηγορίου Στάθη. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η εκτέλεση δύο έργων του καθηγητή από τους πρωτοψάλτες κ.κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη και Ιωάννη  Λιάκο ,οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό αλλά και τους βολιώτες χορωδούς!
Ακολούθησε τελετή βράβευσης του καθηγητού Γρ. Στάθη από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου για την επιστημονική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη με την επίδοση τιμητικής διάκρισης από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Πέτρο Μπλάνα, ο οποίος έκανε ομίλησε συγκινητικά για το πρόσωπο του τιμώμενου.
Τη λήξη του διημέρου και των εργασιών του Συμποσίου, έκλεισε ο Πρωτοσύγγελος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μεγάλη επιτυχία του διημέρου και ευχήθηκε αυτό να είναι η αρχή πολλών άλλων, έτσι ώστε να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή και αναγνώριση στους διακόνους της Ψαλτικής Τέχνης.

Εκ του Γραφείου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...