Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η Παναγία η Σουλτάνα στη Φανερωμένη Χολαργού

Η προσφυγική εικόνα από το Ναό της Αγίας Φωτεινής στη ΣμύρνηΗ εικόνα της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον αγιογραφήθηκε στη Μικρά Ασία το 1890 και φυλάσσονταν στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη (ο Ναός αυτός και το περίφημο κωδωνοστάσιο του ανατινάχθηκαν με δυναμίτιδα, από τους Τούρκους, μετά την καταστροφή του ‘22). Τη μετέφερε στην Αχαΐα ο Ιωάννης Αλεξανδρίδης, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται πια εν ζωή, πνευματικό παιδί του ιερομάρτυρα και εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Όταν κτίσθηκε ο ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής στην Πάτρα, από τους πρόσφυγες της Αχαΐας, που έδωσαν στο Ναό το όνομα της Αγίας που θα τους θύμιζε τον ιστορικό Ναό τους στη Σμύρνη, ο Ιωάννης Αλεξανδρίδης δώρισε την εικόνα στον ιερό αυτό Ναό, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Στο Ναό αυτό διετέλεσε επίτροπος για πολλά χρόνια. Στο Ναό φυλάσσεται και άλλη εικόνα της Παναγίας καθώς και ιερό Ευαγγέλιο από το Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνης. Τα έφεραν οι ηρωικοί πρόσφυγες, με κίνδυνο της ζωής των, που προτίμησαν να κουβαλήσουν από τα μέρη εκείνα τούτα τα πολύτιμα πνευματικά κληροδοτήματα και όχι κομμάτια από την προσωπική τους περιουσία! Στον ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, υπηρέτησε ως πρώτος Εφημέριος αυτής ο πρόσφυγας Ιερεύς π. Κωνσταντίνος Αλεξίου, κεκοιμημένος πλέον σήμερα, ο οποίος είχε χειροτονηθεί Ιερεύς από τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Στην εικόνα ιστορούνται ακόμη ο Άγιος Αλέξανδρος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Άγιος Αμφιλόχιος επίσκοπος Ικονίου, ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος, ο Προφήτης Ησαΐας, ο Προφήτης Δανιήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Είναι «έργον Παύλου Σωτηρίου Καίσαρη εν Σύλλη» Μικράς Ασίας, όπου αναγράφεται και επιγραφή στην τουρκική διάλεκτο αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες.

Όπως είπαμε εικονίζεται η Παναγία Ρόδον το Αμάραντον. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής όμως τη γνωρίζουν ως «Παναγία η Σουλτάνα», δηλ. Παναγία Δέσποινα ή Παναγία πάντων Βασίλισσα.

Ο σεβαστός Εφημέριος του ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Πατρών π. Νικόλαος Παπαδόπουλος, απόγονος προσφυγικής οικογένειας, μάς έδωσε τις περισσότερες από τις ανωτέρω πληροφορίες καθώς και την άδεια να παραμείνει η ιερά αυτή εικόνα για μία ημέρα στον Καθεδρικό ιερό Ναό μας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρησάντων κληρικών και λαϊκών.

Την ημέρα αυτή, στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση τιμής και μνήμης καθώς συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σαράντο Καργάκο, φιλόλογο-ιστορικό-συγγραφέα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...