Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φίλιας στην Αργολίδα

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στον Ιερό προσκυνηματικό ναό του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου στην περιοχή Ζόγκα Ελληνικού του δήμου Άργους Μυκηνών και με την ευλογία του τοποτηρητή της Μητροπόλεως Αργολίδος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, μίλησε ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φίλιας με θέμα Το Άγιο Βάπτισμα στη σημερινή ζωή της Εκκλησίας μας. Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ο καθηγητής ανέπτυξε το θέμα με κάθε λεπτομέρεια, μιας και είναι απαραίτητο για κάθε πιστό που θέλει την κατά Χριστό ζωή. Πριν την ομιλία έγινε αρχιερατικός εσπερινός στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο . Να σημειωθεί πως το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου ανήκει στην Μητρόπολη Αργολίδος και διοικείται από επιτροπή με επικεφαλής τον Αγιορείτη ιερομόναχο Ιγνάτιο Γρηγοριάτη , ο οποίος έχει καταβάλει τα μέγιστα για την καλή λειτουργία του προσκυνήματος.












Ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Γρηγοριάτης, καταγόμενος από τον παρακείμενο μικρό και αραιοκατοικημένο οικισμό Ζόγκα Άργους, ξεκίνησε την ανέγερση του κεντρικού Ι. Ναού του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου από αγάπη για την γενέτειρά του προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκκλησιαστικές ανάγκες των συγχωριανών του, οι οποίοι μάλιστα και βοήθησαν στο αρχικό στάδιο ανεγέρσεως του Ι. Ναού, τόσο με τα πενιχρά οικονομικά τους, όσο και με προσωπική τους εργασία.

Ακολούθως και μέχρι της περατώσεως του όλου Ι. Συγκροτήματος, το βάρος της οικονομικής δαπάνης του έργου, ανέλαβε και εκάλυψε εξ ολοκλήρου ο π. Ιγνάτιος, αποκλειστικά από δωρεές φίλων και πνευματικών του τέκνων κυρίως από Θεσ/νίκη και Αθήνα.

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε κατά το έτος 1983 από τον τότε Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Β´ (Δεληγιαννόπουλο) και τιμάται επ' ονόματι του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου. Τα ιερά εγκαίνιά του ετέλεσε κατά το έτος 1986 ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος Β´ (Παχής). Μετά την ανέγερση του Ι. Ναού του Αγ. Ιγνατίου, ο εν λόγω Ιερομόναχος προχώρησε στην ανέγερση του ωραιοτάτου Ξενώνος για την φιλοξενία των πολλών ευλαβών δωρητών και την εξυπηρέτηση των ευλαβών προσκυνητών του Ι. Προσκυνήματος.

Για την μεγαλύτερη αξιοποίησι του προϋπάρχοντος έργου καθώς και για την ευρύτερη εκκλησιαστική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του προς την αγία μας Εκκλησία και τον ευσεβή λαόν μας, προχώρησε, σε τελευταίο στάδιο, και στην ανέγερση του όντως μεγαλοπρεπούς Συνεδριακού Κέντρου, του οποίου τα εγκαίνιαέγιναν επίσημα στις 30 Απριλίου, του σωτηρίου έτους 2003, υπό του μακαριστού κυρού Αργολίδος Ιακώβου Β´, παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Ας σημειωθή ότι το πρώτο Συνέδριο (ημερίδα) που έλαβε χώρα στο εν λόγω Ιερό Προσκύνημα ήταν αυτό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα μάλιστα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου και με θέμα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση
Σχεδόν ταυτόχρονα ανηγέρθη το περικαλλέεστατο παρεκκλήσιο του Απ. Παύλου και της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας, προς τιμήν του μεγάλου Δωρητού του Ι. Προσκυνήματος Θεσσαλονικέα κ. Παύλο Λαδένη και της Ιεράς Mονής Γρηγορίου, όπου ιδιαιτέρως πανηγυρίζεται η μνήμη της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας.

Το Ιερό Συγκρότημα του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου εκκλησιαστικά ανήκει στην Ι. Μητρόπολι Αργολίδος. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Ιερόν Προσκύνημα από την ΙεράΣύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και, με βάσι τον υπ' αριθμόν 129/1999 Κανονισμό, δημοσιευθέντα στο υπ'αριθμόν 228 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 3 Νοεμβρίου 1999, διοικείται από επταμελή Διαχειριστική Επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε οικείο Μητροπολίτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...