Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

H ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην περιοχή Αρείας Ναυπλίου

Πανηγυρικά εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην περιοχή Αρείας Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι με πολύ μεγάλη ιστορία μιας και η ανέγερσή του οφείλεται σε ένα μελανό σημείο στην ιστορία του Ναυπλίου αλλά και γενικότερα στην ιστορία της Ελλάδος μας.

Πρόκειται για την περίοδο ενός εμφυλίου πολέμου ,την Ναυπλιακή επανάσταση του 1862, όταν οι πολίτες αλλά και παλιοί αγωνιστές του 1821 ξεσηκώθηκαν κατά του Όθωνα και τις γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα . Πιο συγκεκριμένα στο χώρο που είναι χτισμένη η εκκλησία ,υπήρχε πρόχειρο κοιμητήριο, διότι σε εκείνη την περιοχή είχε διεξαχθεί μια μεγάλη μάχη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Όθωνα και των επαναστατημένων Ελλήνων , οι απώλειες μεγάλες κα από τις δύο μεριές. 

Όσοι κατάφερναν να μένουν ζωντανοί έθαβαν τους νεκρούς τους στο σημείο που είχαν σκοτωθεί . Μετά από ένα χρόνο περίπου στο μέρος αυτό χτίσθηκε η εκκλησία του Αγίου Αθανάσιο από συγγενείς των Θυμάτων της εμφύλιας σύγκρουσης ή όπως αλλιώς την έλεγαν της ΄΄κομμούνας''. Μάλιστα σε κάποιες από τις εικόνες που βρίσκονται στο εκκλησάκι με ημερομηνία 1863, βλέπει κανείς ονόματα συγγενών από τους νεκρούς της επανάστασης. 

Το κτήμα αυτό που βρίσκονταν η εκκλησία ανήκε στον κ. Ξενάκη ο οποίος εντός του κτήματος είχε και κάποια μικρή βιοτεχνία που παρασκεύαζε υδραυλική κονία υλικό που τα χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των τειχών σε κάστρα, αλλά λόγω το ότι έλαβε μέρος στην επανάσταση κατά του Όθωνα ο χώρος και η βιοτεχνία δημεύτηκαν από το κράτος. Αργότερα το 1955 το κτήμα μαζί με το εκκλησάκι αγοράσθηκαν από την οικογένεια του Αθανασίου και Γιώργου Τσιρόπουλου.

Είναι αφιερωμένο εξαρχής στον Άγιο Αθανάσιο τον λεγόμενο Μαηθανάση . Τον φετινό πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν οι Ιερείς πατέρας Κωνσταντίνος Ζαφείρης και πατέρας Χρήστος Ιωαννίδης. Μετά το θείο κήρυγμα ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου πέριξ της εκκλησίας. Στο οικόπεδο που βρίσκεται το εκκλησάκι υπάρχει και η θερινή κατοικία της οικογένειας του λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη. Τον εορταστικό εσπερινό παρακολούθησε κι ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δ.Κωστούρος.



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...