Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

"Αντάμωμα ψυχής" στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, 33 χρόνια μετά...

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιερά Συνοδική Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, στο Καπανδρίτι Αττικής, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πραγματοποιήθηκε συνάντηση Στελεχών και Κατασκηνωτών
των κατασκηνώσεων "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ" της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, από το 1981 έως το 1995.

70 περίπου στελέχη και κατασκηνωτές, μετά από 30 και πλέον χρόνια, ζωντάνεψαν για λίγο μνήμες, αναμνήσεις, συγκινήσεις, εμπειρίες και ξεχωριστά βιώματα από τα αλησμόνητα εκείνα χρόνια που όλοι έζησαν στη "Χριστιανούπολη", την πόλη που έκανε πράξη στα πρόσκαιρα την επαγγελία της χριστιανικής ζωής, στις Κατασκηνώσεις των αγοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Συνοδικής Μονής "Παναγία η Χρυσοπηγή".

Το "αντάμωμα 2014" ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής. Ιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος, Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών πρ.Πειραιώς κ.Καλλινίκου και Σινγκαπούρης κ.Κωνσταντίνου και συμπαραστατούμενοι από τους Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιο Κρητικό, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, 
Αρχιμ. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ηγούμενο της Ιερά Μονή Αγ.Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, Αρχιμ. Μιλτιάδη Μίτσελλ, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, τους Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο και π. Ανδρέα Τριλίβα και τον Αρχιδιάκονο π. Χρήστο Ρισάνο.
Έψαλε χορός με τον Πανοσ. Αρχιμ. Εφραίμ Παναούση, τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος π. Καλλίνικο Γεωργακόπουλο, και άλλων.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Κτήτορας, Ιδρυτής και Ηγούμενος της Μονής Σεβ. Μητροπολίτης πρ.Πειραιώς κ.Καλλίνικος, με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνος δέηση για τα Στελέχη που έχουν αναχωρήσει από αυτή τη ζωή: Ιεροδάκονο Νεκτάριο Βενιέρη, Σταύρο Μωραΐτη, Στυλιανό Ροδίτη, Ευστάθιο Τσιρίκο, Κωνσταντίνο Καλακανίδα, Βασίλειο Μαλτέζο, Μιχαήλ Βαράνο Ιωάννη Ζαντιώτη και για τις κυρίες που διηκόνησαν στην κουζίνα: Φεβρωνία, Ελένη, Βασιλική, Ελένη και Ειρήνη.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και την αναμνηστική φωτογραφία με τον Σεβ. κ. Καλλίνικο και τους λοιπούς Αρχιερείς, προσφέρθηκε κέρασμα από την Ιερά Μονή στους "Χριστιανουπολίτες" που παραβρέθηκαν, πολλοί και με τις συζύγους και τα παιδιά τους.

Αμέσως μετά συγκεντρώθηκαν όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής. Τους καλωσόρισε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και γενικός συντονιστής της εκδηλώσεως κ. Παναγιώτης Φραγκάκος. 
Αμέσως μετά άκουσαν με πολλή προσοχή και συγκίνηση το λόγο του Σεβ. Μητροπολίτη πρ.Πειραιώς κ.Καλλινίκου. Ο Σεβ. Γέροντας έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και εκτενή αναφορά στο ξεκίνημα της Κατασκηνώσεως, στους πολλούς αγώνες και τα ποικίλα έξοδα που χρειάστηκαν για να βελτιωθούν και να επεκταθούν όλες οι εγκαταστάσεις της "Χριστιανούπολης", στην ποικιλόμορφη λειτουργία τους και στα όσα προσέφερε στις ψυχές των πολλών παιδιών, που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενούνται εκεί.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε την ευλογημένη αυτή στρατιά των εθελοντών κληρικών και λαϊκών, που για 30 και πλέον χρόνια διακονούν στις Κατασκηνώσεις και συμβάλλουν στην κατά Θεόν προκοπή όλων, με πρώτο τον σήμερα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, που ήταν και ο κύριος πρωτεργάτης, των Κληρικών Πνευματικών Συμβούλων, των Στελεχών, των Κατασκηνωτών, των Μαγειρισσών, ιδιαιτέρως της ακούραστης κας Ειρήνης Παραβάλου, που παρευρισκόταν στη συνάντηση, των Οικονόμων, των Δωρητών, των Γονέων τους και όλων όσων με καθοιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο διάδοχό του σημερινό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ευχαριστώντας τον γιατί συνεχίζει, διατηρεί με ενδιαφέρον και επαυξάνει επάξια το ευλογημένο ιεραποστολικό έργο που εκείνος όλο το χρόνο της Ποιμαντορίας του δημιούργησε και θεμελίωσε.

Ακολούθησε προβολή πολλών εικόνων από τα παλιά, στιγμιότυπα – φωτογραφίες της ψυχής, βαθιά χαραγμένες μέσα μας, που επιμελήθηκε και σχολίασε ο π. Καλλίνικος Μαυρολέων, εκ των παλαιών Στελεχών και προβολή μικρού video από την πανέμορφη ζωή στην Κατασκήνωση, που επιμελήθηκε ο π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος. Το video μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Όλοι εμφανώς συγκινημένοι από το ξαναζωντάνεμα μιας όμορφης ζωής, αφού για πολλοστή φορά εξέφρασαν τις καρδιακές ευχαριστίες τους προς τον εμπνευστή και δημιουργό και του ευλογημένου αυτού έργου Σεβ. Γέροντα κ. Καλλίνικο, κι αφού δέχτηκαν την πατρική ευχή και ευλογία του και δύο από τα προσφάτως κυκλοφορηθέντα βιβλία του, πορεύθηκαν προς τις Κατασκηνώσεις. 

Περιδιάβηκαν θαλάμους και γήπεδα, έφεραν στη μνήμη τους αγαπημένα πρόσωπα, μέτρησαν σε αυτό τον γνώριμο τόπο πόσο διατηρείται μέσα τους η παιδικότητα και κατέληξαν στην τραπεζαρία της Κατασκηνλωσεως, όπου η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς παρέθεσε πλούσιο γεύμα σε όλους. 

Κατ' αυτό καλωσόρισε με τη σειρά τους τους "Χριστιανουπολίτες" ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και χαιρέτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου κ.Ευσέβιος (επί πολλά χρόνια Πνευματικός της Κατασκήνωσης) και Σινγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος (παλαιός κατασκηνωτής), οι οποίοι και κατέθεσαν τις εμπειρίες και εντυπώσεις τους από τη δική τους συμμετοχή στις Κατασκηνώσεις, αλλά και απηύθυναν προς όλους επίκαιρα ψυχωφέλιμα μηνύματα και παραινέσεις.

Κι αφού είδαν και πάλι φίλους και αδελφούς, συζήτησαν, γέλασαν, θυμήθηκαν, πειράχτηκαν, φωτογραφήθηκαν, αναθερμάνθηκαν σχέσεις κι αφού διαπίστωσαν ότι ούτε ο χρόνος, ούτε η απόσταση, ούτε οι δυσκολίες μπορούν να διαγράψουν από τον εσώτερο εαυτό τους τις ζωογόνες αυτές μνήμες και με γεμάτη την καρδιά αναχώρησαν "εις τα ίδια", αναμένοντας με χαρά το επόμενο "αντάμωμα" των κατασκηνωτών της ευλογημένης "Χριστιανούπολης"!
Κείμενο: π. Καλλίνικος Μαυρολέων, Φωτογραφίες: Γιάνης Ζαργάνης, Ανδρέας Καρίβαλης.































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...