Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

π. Γεώργιος Μεταλληνός: «Γαλάτεια πάσης Ελλάδος και πάσης αλλοδαπής»

Μία τιμητική εκδήλωση για τη Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». 

Η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς τίμησε την κα Σουρέλη για την προσφορά της. 
Μια εκδήλωση τιμής, ευγνωμοσύνης και αγάπης προς τη Γαλάτεια, μια συγγραφέα που κατάφερε με αναφορά και μόνο στο μικρό της όνομα, να χαρακτηρίζουμε ολόκληρη την προσωπικότητά της και να είναι οικεία σε όλους μας. 
Για την τιμώμενη μίλησαν ο Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης και η Φιλόλογος και συγγραφέας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου- Τσιμούρη


Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Νίκος Σαμπαζιώτης.


Πρώτος μίλησε για την προσωπικότητα της κας Σουρέλη ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός. Έχοντας μία γνωριμία χρόνων με τη γνωστή συγγραφέα, ο π. Γεώργιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το να μιλάς για τη Γαλάτεια Σουρέλη είναι απόλαυση». Όπως συμπλήρωσε, πρόκειται για μια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη προσωπικότητα. «Είναι πραγματικά ένα πολυδύναμο ηφαίστειο δυναμικότητος και αγάπης», είπε χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος, ενώ συνέχισε λέγοντας για την κα Σουρέλη πως «ο λόγος της, γραπτός λόγος, αλλά και ιδίως ο προφορικός είναι αναστάσιμος, επαναστατικός, πειστικός με μία λέξη αγαπητικός, γι αυτό και σαγηνεύει, δεν απωθεί. Ξέρει να χειρίζεται με άνεση τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες του λογοτεχνικού λόγου και προσφέρει ιεραποστολικά και διδακτικά την ορθόδοξη πίστη, την ιστορία μας, με σεβασμό στη γλώσσα, μέσα σε ένα ένδυμα απλότητος». Κλείνοντας, μάλιστα, την εισήγησή του, σημείωσε χαρακτηριστικά πως ή κα Σουρέλη έγινε «Γαλάτεια πάσης Ελλάδος και πάσης αλλοδαπής»!


Στη συνέχεια της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε η Φιλόλογος κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου- Τσιμούρη μιλώντας για την συγγραφέα Γαλάτεια Σουρέλη. «Ειλικρίνεια, αμεσότητα, τρυφερό πλησίασμα της παιδικής ψυχής είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού έργου της κας Γαλάτειας», σημείωσε ξεκινώντας η κα Διαμαντοπούλου. Πραγματοποιώντας με την εισήγησή της ένα ταξίδι στα περισσότερα από τα έργα της κας Σουρέλη, τόνισε με γλαφυρότητα πως τα βιβλία της αποτελούν έμπνευση για το δύσκολο έργο του εκπαιδευτικού. Κάνοντας μια αναφορά στις διακρίσεις και τα βραβεία της στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, η κα Διαμαντοπούλου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η κα Γαλάτεια έδωσε και δίνει έργα που πλουτίζουν την ελληνική λογοτεχνία αλλά και τις ψυχές των παιδιών και των νέων». Ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά «στα έργα της κας Γαλάτειας δεν ισχύει το "μια φορά κι έναν καιρό" γιατί όλα πραγματώνονται και συνεχίζονται στο τώρα. Οι ήρωες και οι συμπεριφορές τους δεν εγκλωβίζονται σε εποχές. Τόσο τα παιδιά τού χτες όσο και τα παιδιά τού αύριο θα έχουν την ίδια ανάγκη από τα παραμύθια. Πρόσωπα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν».


Εν συνεχεία, για την κα Γαλάτεια Σουρέλη μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης κάνοντας λόγο για τη γνωριμία και τη συνεργασία του μαζί της στο Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας στους 91,2 FM. «Με την ίδρυση του πρώτου χριστιανικού ραδιοφωνικού σταθμού, ενός νέου τρόπου ποιμαντικής αγωνίας της τοπικής μας εκκλησίας, ζητήθηκε από τη Γαλάτεια να γίνει συνοδοιπόρος στο έργο αυτό. Ανέλαβε με ταπείνωση τη νέα της διακονία», ανέφερε ξεκινώντας ο π. Πολύκαρπος. Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού και της συνεργασίας τους, ο π. Πολύκαρπος σημείωσε πως «ήξερε πως χιλιάδες καρδιές στο άκουσμα των λόγων της θα συνέχιζαν να χτυπούν στους ρυθμούς της ζωντανής σχέσης με το Θεό. Κάθε εκπομπή της κάτι ξεχωριστό, με φρεσκάδα, κάτι καινούργιο. Κάθε εκπομπή της μια ελπίδα. Κάθε εκπομπή της επίκαιρη, όχι για να κάνει διαπιστώσεις, αλλά για να φωτίζει με τον αιώνιο λόγο του Θεού». Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο π. Πολύκαρπος τόνισε, επίσης πως «οι εκπομπές της μεταδιδόνταν και από ραδιοφωνικές συχνότητες και πέραν της Ελλάδος και αυτό δείχνει την αμεσότητα της παραγωγού, το πηγαίο του ενθουσιασμού της και τη μαρτυρία της πίστεως και της ελπίδας που βγαίνει από κάθε ραδιοφωνική παραγωγή», ενώ καταληκτική φράση της εισήγησής του ήταν «σ’ ευχαριστούμε Γαλάτεια για όλα όσα μας έμαθες»!


Στη συνέχεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονταν και άλλα πρόσωπα που μιλούσαν για την κα Σουρέλη. Ανάμεσά τους ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Γανωτής και ο Διευθυντής προγράμματος της Πειραϊκής Εκκλησίας (91,2 FM) κ. Λυκούργος Μαρκούδης. Έκπληξη αποτέλεσε και η παρουσία στο βίντεο της κας Βίκυς Κουρνέτα, υπεύθυνης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ» από το Σικάγο, καθώς και των μαθητών της Ε’ Δημοτικού του Δημοτικού Σχολείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, που μιλούσαν για την αγαπημένη συγγραφέα με αφορμή ένα κείμενό της.


Στο τέλος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε η κα Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη. Μιλώντας με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, μέσα από τη διήγηση ενός μικρού παραμυθιού, είπε χαρακτηριστικά πως «οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι φυσικό η καρδιά του συγγραφέα, καρδιά ανθρώπινη, να μαυρίζει! Αλλά έρχεται μια βραδιά τέτοια και τότε το μόνο που μπορεί να κάνει η γιαγιά Γαλάτεια είναι να πιει νερό απ’ την αγάπη σας, να σηκώσει το κεφάλι της ψηλά και να πει ευχαριστώ στον ουράνιο Πατέρα»!


Στην κα Γαλάτεια η ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς πρόσφερε τιμητική πλακέτα ως έπαινο και ενθύμιο της βραδιάς.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...